Show Me / Tell Me

About the questions

You will be asked 5 vehicle safety questions, also known as the ‘Show Me’ and ‘Tell Me’ questions.

The examiner will ask you ‘Show Me’ questions where you must physically show how you would carry out the safety check. For the ‘Tell Me’ questions, you simply need to verbally explain to the examiner how you would carry out the check.

The Questions

The examiner will choose 5 questions from the below list. An incorrect response will result in a minor fault – five incorrect responses will result in a serious fault and you will fail the driving test.

Question 1:

Open the bonnet, identify where the brake fluid reservoir is and tell me how you would check that you have a safe level of hydraulic fluid.

Answer:

Identify the reservoir, check the level against the minimum/maximum marks.

Question 2:

Question 2: Show me how you would check that the direction indicators are working.

Answer:

Apply the indicators or hazard lights and walk all around the entire rig to check that all indicator lights are flashing. (NOTE: Legally, indicator lights must flash between 30 and 60 times per, minute).

Question 3:

Tell me the main safety factors involved in loading this vehicle.

Answer:

Question 4:

Tell me the main safety factors involved in securing a load on this vehicle.

Answer:

Question 5:

Show me how you would check that your vehicle and trailer doors are secure.

Answer:

Physical checks should be made to ensure that windows, roof lights and all doors, including cargo doors, are properly closed.

Question 6:

Tell me how you would check the tyres to ensure that they have sufficient tread depth and that their general condition is safe for use on the road.

Answer:

No cuts or bulges. The tyres should each have 1.6mm of tread depth across the central ¾ of the breadth of the tyre and around the entire outer circumference.

Question 7:

Show me how you would check that the horn is working (off-road only)

Answer:

The check is carried out by sounding the horn (turn the ignition on if necessary but do not start the engine).

Question 8:

Open the bonnet, identify where you would check the engine coolant level and tell me how you would check that the engine has the correct level.

Answer:

Identify the minimum/maximum markings on the header tank where fitted, or radiator filler cap, and describe how to top up to the correct level. N.B. Do not attempt to remove the cap while the engine is still hot!

Question 9:

Show me how you would check the parking brake for excessive wear.

Answer:

Apply the parking brake to demonstrate that when it is fully applied it secures itself, and that it is not at the end of the working travel. N.B. Apply pressure to the footbrake pedal and maintain the pressure throughout this exercise.

Question 10:

Show me how you would clean the windscreen using the windscreen washers and wipers.

Answer:

Operate the wiper arm control to wash and wipe the windscreen (turn the ignition on if necessary but do not start the engine).

Question 11:

Show me how you would set the demister controls to clear all the windows effectively, this should include both front and rear screens.

Answer:

Set all relevant controls including –

(Turn the ignition on if necessary but the engine does not have to be started for this exercise).

Question 12:

Show me how you would switch on the rear fog lights and explain when you would use them. (There is no need to exit the vehicle).

Answer:

Question 13:

Show me how you would switch your headlights from dipped to main beam and explain how you would know the main beam is on whilst inside the car.

Answer:

Question 14:

Show me how you would check that the brake lights are working on this vehicle (I can assist you, if you need to switch the ignition on, please don’ t start the engine).

Answer:

Question 15:

Tell me how you would make sure your head restraint correctly is adjusted so it provides the best protection in the event of a crash.

Answer:

The head restraint should be adjusted so that the rigid part of the head restraint is at least as high as the eye or top of the ears, and as close to the back of the head as is comfortable. (Some restraints cannot be adjusted),